Egy „emlékezetes” termék születésének margójára

Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy mentális frissességünket minél tovább meg tudjuk őrizni. Az életminőség javulásával az ember átlag életkora egyre hosszabb, és egyáltalán nem mindegy, hogy időskorunkban milyen mentális képességgel rendelkezünk. A legnagyobb problémát a neurodegeneratív betegségek okozzák. Az agy finom szerkezetében létrejött degenerációk, szerkezeti elváltozások nagy részét fehérjeösszecsapódások (fehérjeaggregátumok) képződése okozza. A legismertebb neurodegeneratív betegségek az Alzheimer- és Parkinson kór. De mi okozza az időskori Alzheimer- és Parkinson-kórt? És vajon tudnak-e segíteni ezeken a gyógynövények?

Az Alzheimer-kór (időskori elbutulás) a leggyakoribb demenciás kórkép. A memóriavesztéses betegségeknek több mint 50%-át adják. Szomorú tény, hogy már egyre fiatalabbaknál is jelentkezhetnek a tünetek. A korai jelentkezésű, a 40-60. életév között fellépő familiáris Alzheimer-demencia (AD) előfordulása még 5% alatt van, de figyelemfelkeltő. A Parkinson-kórral kapcsolatban sincsenek jobb statisztikai eredmények. A Parkinsonosok száma az elkövetkezendő évtizedben sajnos emelkedni fog, ez elsősorban két ok miatt alakul így. Az egyik, hogy tovább élünk, ebből rögtön adódik a másik, hogy ma, a várható élettartamunk az 1900-ban mért 50-ről 77 évre emelkedett és így kitetté váltak még a fejlett nyugati társadalmak is az Alzheimer mellett több fajta, ma már differenciálisan diagnosztizálható Parkinson kórnak is (Nakhleh, Badarny, Winer, Jeries, Finberg, et al. 2014)

A kvantumkémia, a molekuláris biológia, valamint a bioinformatika világában rezgéseken és hullámtermészetű anyagokon alapuló számítások segítségével olyan anyagokat, növényeket lehet felfedezni, melyek a gondolkodásunkat javítják, serkentik a memóriát, illetve nem hagyják azt elveszni. A molekuláris biológia nagyon sokat segít megérteni a testünkben lezajló folyamatokat, elváltozásokat. Fontos azonban még egy pár kifejezés jelentésével megismerkednünk. A farmakognozia a természetes eredetű gyógyszerhatóanyagokkal foglalkozó tudomány. Leginkább a növényekben, gombákban és algákban előforduló kismolekulák szintézisére, kinyerésére és szerkezetének meghatározására koncentrál. A biognozis a kinyert, természetből származó hatóanyag ("vezérmolekula") és az emberi szervezetben lévő "célmolekula" egymásra gyakorolt kölcsönhatásait vizsgálja.

"A hiba, a probléma mindig magában hordozza a megoldást is, de a megoldás felismeréséhez szükséges, hogy a mentális képességeink rendben legyenek."

Ismerjük meg a közvetlen környezetünkben fellelhető lehetőségeket! Ismerjük meg azt, hogy még a növény is, ami a kertünkben nő, értünk, velünk összhangban jelenik meg! 

"Arra hajtunk, hogyha már egyre tovább élünk, akkor az eszünk se menjen el idő előtt" - mondja Oláh Zoltán biológus, az Aucheron Hungary tudományos adatbázis-építő cég tulajdonosa. Vezetőként nem egyszerűen csak tudós és ötletgazda, de képes álmait, tudományos elképzeléseit tudománypolitikai, nemzetgazdasági és pénzügyi szempontból is hathatós érvekkel alátámasztani és megvalósítani. Tudományos karrierjét, mint az élettudományok legfiatalabb kandidátusa 1988-tól 16 éven át az USA világvezető egészségügyi intézetében, a National Institutes of Health (NIH, Bethesda, MD, USA) egyik vezető kutatójaként építette, majd 2004-ben hazajött Magyarországra és azóta itthon folytatja kutatásait. Dr. Oláh társszerzője 83 nemzetközi folyóiratban megjelent közleménynek (impakt faktor: 290+, független nemzetközi idézetsége: 2400+). Állatkísérleti modellek és bioinformatika, meta-analitikai módszereinek alkalmazásával növényekből és B-vitaminokból olyan étrendkiegészítő kapszulát állított össze, mely katalizálja a felejtést okozó hibás szerkezetű fehérjék kiürítését az agyból. A készítményben található vitaminok hozzájárulnak a normál mentális teljesítményhez.

A neurodegeneratív betegségek kezelésére az oki terápiai megoldás az esetek nagy többségében az ismeretlen patomechanizmus miatt még megoldatlan. A modern, tüneti jellegű terápia a kórlefolyás lassításával, a tünetek enyhítésével, megjelenésük késleltetésével javíthatja a páciensek életminőségét, meghosszabbíthatja az emberhez méltó élet idejét, de sajnos nem nyújt végleges megoldást a betegségek gyógyítására.

Genetikai vizsgálatok során sikerült kimutatni, hogy a béta-amyloid (Aβ), alfa-synuclein, és más, úgynevezett prion-szerű fehérjék térszerkezeti hibájából (rosszul tekeredett fehérjék) adódó összetapadás kóros fehérje csomósodást, un. plakkokat idéznek elő. Ez a variáció, olyan népbetegségek okozói, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, az időskori makula degeneráció okozta vakság. De a jól ismert keringési rendszerünket érintő érelmeszesedés is a pakk-lerakodással járó betegségek közé sorolandó.

Az amyloid kaszkád hipotézise igazolta, hogy az amyloid- β peptid (Aβ) lerakódása az agyszövetben döntő lépés, és végső soron az Alzheimer kór kialakulásához vezet. Az Aβ fehérje dinamikus felhalmozódása, neurotoxikus hatása és speciális térszerkezete miatt hajlamos plakkok létrehozására az agyszövetben, amely progresszív idegsejt-vesztéshez, végül a páciens Alzheimer kór elbutulásának tünetei megjelenéséhez vezet.

A készítmény olyan B-vitaminokat és porított növényeket tartalmaz, amelyek a központi idegrendszerben és a hasnyálmirigyben a plakk-képződésben szerepet játszó fehérjék, mint például az Alzheimerben gyakori β-amyloid vagy a Parkinson kórban felismert α-amyloid helyes térszerkezetének folyamatos helyreállításával fenntartja e lehetséges plakk-természetű kórokozók kiürülését az érintett szövetekből, így az agyból is. A vitaminok és a növények plakk-oldó hatóanyagait úgy válogatták össze, hogy a hibás térszerkezetű plakk-fehérjék felhalmozódását megakadályozzák. A vérplazma hatóanyagszintje a készítmény rendszeres alkalmazásával a szervezetből a nem kívánt plakk-felhalmozódást, az általuk kiváltott autoimmun választ, az un. steril gyulladás lehetőségét lecsökkenti. A hozzáadott tiszta kurkumin, csak egy, a kurkumában és az egyéb összetevőkben található, kísérletesen bizonyított plakk-bontó analógok közül. Emellett sok egyéb plakk-megelőző, és azt feloldani képes növényi hatóanyag van, mint például a zsályában található rozmaringsav.

A B-vitamonik mellett számos olyan összetevő van a növénypor-keverékben, amely a plakk-képződést, a hibás térszerkezet felvételére hajlamos fehérjék elleni steril gyulladás beindulását, azok helyreállításával gátolja meg. De akad olyan is, amely a hatóanyagok jobb felszívódását serkenti a bélbolyhokban, és ezzel a vérben a hatóanyagok koncentrációját biztosítja, csillapítva ezzel koncentráció-ingadozásokat. A készítményben jelenlevő növényi kismolekulák hatóanyagok felszívódására gyakorolt serkentő hatását, tőlünk független állatkísérletek igazolták. A élő állat vérplazmájában folyamatosan jelen lévő plakk-oldók a vér-agygáton keresztül átjutva, mikroszkóppal nyomon követhető plakk-oldást eredményeznek.

A napi kétszeri, étkezéssel összekapcsolt adagolás metronomikusan biztosítja az említett, és más hasonló plakk-képződésre hajlamosító β-redőt tartalmazó fehérje térszerkezeti hibáinak folyamatos kijavítását. Az amyloid fehérjék célzott helyreállításával a szövetkárosító kristályosodási amyloid-magvak így utánpótlás nélkül kiürülhetnek. A készítmény szedését megelőző agykárosodást ugyan semmissé nem teheti, de a plakk-betegségek ok-okozati megelőzésével, a szövetkárosító folyamatok, mint az autoimmun válasz és steril gyulladás lassításával vagy megszüntetésével, a kialakult amyloid-plakkok feloldásával a hozzájárul az idegrendszer, az agyműködés többek között a memória és a helyes észjárás fenntartásához. Egyetlen mellékhatása a normális agyműködés hosszú távú fenntartása.